Sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan: Toplumsal korku ortamı oluşturulmasına karşı dikkatli olunmalı

Propagandanın malzemesi olunmamalı…   Terör olaylarının toplum üzerindeki etkilerine dikkat çeken uzmanlar, terör örgütlerinin eylemlerinin hedefinde çoğunlukla masum siviller olduğunu ancak esas hedeflerinin toplumun genelinde korku ortamı oluşturmak olduğunu belirtiyor.

  • 21 Kasım 2022
  • 32 kez görüntülendi.
Sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan: Toplumsal korku ortamı oluşturulmasına karşı dikkatli olunmalı

Propagandanın malzemesi olunmamalı…

 

Terör olaylarının toplum üzerindeki etkilerine dikkat çeken uzmanlar, terör örgütlerinin eylemlerinin hedefinde çoğunlukla masum siviller olduğunu ancak esas hedeflerinin toplumun genelinde korku ortamı oluşturmak olduğunu belirtiyor. Sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan, terör konusunda tüm toplum kesimlerinin çok dikkatli davranmasını ve terörizmin hedeflediği tuzağa düşmemesi gerektiğini vurgulayarak propaganda malzemesi haline gelinmemesi bağlamında medyaya da önemli görevler düştüğünü söyledi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, terör olaylarının toplumsal etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Prof. Dr. Barış Erdoğan, terörizm kavramının üzerinde anlaşılmış ortak bir tanımı olmamakla birlikte terörizmin çoğu zaman “belirli bir ideolojiye sahip silahlı bir grubun, siyasal isteklerini kabul ettirmek üzere kişileri, grupları, toplumu ve hükümeti yıldırmak için sistematik olarak öldürme, tahrip etme eylemleri” şeklinde tanımlandığını söyledi.

 

Korku ortamı oluşturulması hedeflenir

Prof. Dr. Barış Erdoğan, terör örgütlerinin eylemlerinin hedefinde çoğunlukla masum siviller olduğunu ancak esas hedeflerinin toplumun genelinde korku ortamı yaratarak toplumsal düzeni tümden yıkmak ya da kendi istedikleri şekilde yeniden tesis etmek olduğunu ifade etti.

 

Terörist eylemler derin yaralar açıyor

Terör eylemlerinin toplum üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Barış Erdoğan, şunları söyledi: 

 

“Terör eylemlerinin sonucunu ölü ya da yaralı sayıları ile ifade ediyoruz. Ama bu ateşin düştüğü yer, sadece buzdağının görünen kısmı. Özellikle uzun süreli bir dönemde, sık bir frekansta gerçekleşen terörist eylemler, toplumun çok geniş kesimlerinde derin yaralar açıyor. Buna çok dikkat et etmek gerekiyor zira terör örgütleri kitlelere can ve mal güvenliklerinin tehlike altında olduğu hissini vererek siyasal düzene olan inançlarını ve güvenlerini azaltmayı hedeflerler, toplum ile devlet arasındaki güveni zedelemeye çalışırlar. Gitgide toplumun içinde insanların birbirine olan güveni azalır. Herkes birbirine şüphe ile bakmaya başlar. Toplumu bir araya getiren bağlar, gelenekler, görenekler zarar görür.” 

 

Terörist örgütler büyük kentleri hedef alır

Dünyanın dört bir yanında terörist örgütlerin büyük kentleri hedef aldığını ifade eden Prof. Dr. Barış Erdoğan, “O kentlerin en önemli alanlarında, caddelerinde eylemlerini yaparak seslerini duyurmak istiyorlar. Bir yandan toplumsal düzeni bozarken diğer yandan da bir kenti kent yapan ticaret, turizm eğlence, sanat gibi aktivitelere katılımı engellemeye çalışıyorlar. Bu sayede kentsel yaşamda yılgınlık, kamu otoritesine karşı kızgınlık oluşmasını hedefliyorlar.” dedi. 

 

Propaganda malzemesi haline gelinmemeli…

Bu nedenle terör konusunda tüm toplum kesimlerinin çok dikkatli davranmasını ve terörizmin hedeflediği tuzağa düşmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Barış Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Bu konuda özellikle medyaya büyük görevler düşüyor. Bazen terör eylemlerini yermek amacıyla yapılan iyi niyetli haberler dahi örgütün istediği gibi bir propaganda malzemesi haline gelebilmektedir. Terör örgütünün medyada hakkında iyi ya da kötü konuşulması aslında çok da umurunda değildir. Onu hedefi, yaptığı eylemin mümkün olduğu kadar çok kişi tarafından duyulması, toplumda korku ve paniğe yol açmasıdır. Bu nedenle terör eylemlerinin toplum üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için konu haberleştirilirken, evde, sokakta, arkadaş ortamında tartışılırken çok özenli davranılmalı, tartışmayı doğru zeminde yapmaya dikkat edilmelidir.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI