Ressam Leyla Buhara’dan İlginç Sergi

Çalışmalarını uzun yıllardır İzmir’in Foça İlçesi’nde kurduğu Saklıbahçe Sanat Evi’nde sürdüren eğitimci ressam Leyla Buhara ilginç bir sergiye imza attı.

Ressam Leyla Buhara’dan İlginç Sergi

Çalışmalarını uzun yıllardır İzmir’in Foça İlçesi’nde kurduğu Saklıbahçe Sanat Evi’nde sürdüren eğitimci ressam Leyla Buhara ilginç bir sergiye imza attı. Genelde otobüs duraklarında beklerken gözüne ilişen budanmış okaliptüs ağaçlarının gövde fotoğraflarını çeken Buhara, sergiyle bu ağacın sağlığa yararlarına ve ekonomik değerine dikkat çekmek istiyor.

 

TABLO DEĞİL OKALİPTÜS GÖVDESİ

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Daha önce tablolarıyla yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda sergiler açan ressam Leyla Buhara bu kez Foça Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi holünde fotoğraflarını beğeniye sundu. İlk bakışta yağlı boya tabloları andıran fotoğrafları görenler hayret ve beğeniyle inceliyorlar.

 

 Sanatçı konuya ilişkin olarak yıllardır çektiği 200’e yakın fotoğraf içinden 40’ını sanatseverlerle buluştururken asıl amacının ilçede hemen her yerde bulunan, gevşek zeminli, sulu yerlere dikilen ve bataklık ağacı olarak bilinen okaliptüsün ekonomiye kazandırılması olduğunu söyledi. Leyla Buhara; “Foçanın zenginlik kaynaklarından birisi de okaliptüs ağaçlarıdır. Ama bunun kıymeti bugüne kadar bilinememiş, hatta yer altı sularını yok ederek, bölgeyi kuruttuğu düşünülerek çok zalim bir şekilde budanmaktadır. Aslında okaliptüsle ilgili yüzyıllar önce yapılan araştırmalarda insan sağlığına çok faydaları olduğu tespit edilmiş ve  bu konuda gelşmiş ülkeler okaliptüsün çayını ve yağını endüstriye geçirerek tıpta geniş bir yelpazede kullanıma açmışlardır. Okaliptüs ağaçları dünyada boyları en uzun uzayabilen ağaçlar türündendir. Dalları 70 metreye kadar gökyüzüne uzanabilir. Bu özellikleriyle de yağmur bulutlarını çeker. Yani çok yönlü faydası olan bir ağaçtır. Benim 22 yıldır duraklarda beklerken kesilmiş okaliptüs ağaçlarının gövdelerindeki doğal görüntüler dikkaimi çekti ve fotoğraflamaya başladım. Bir zaman sonra dedim ki niye ben bu olayı bir projeye dönüştürmüyorum. Foçadaki bu güzel ağacı niye değerlendirmiyorum. Önce fotoğraflarını çekerek yola çıktım. Sergi açılışına katılan Foça Kaymakamı ve Emniyet Müdürüne faydalarını anlattım. Bunun Foça için bir proje haline getirebiliriz. Yapraklarından yağ nasıl çıkarılıyorsa araştıralım, çayının nasıl demlendiğini ve kış aylarındaki soğuk algınlıkları, bronşit, üst solunum yolları hastalıklarına nasıl faydası olduğunu insanlara anlatalım. Bunu bu şekilde değerlendirelim diye düşündüm. İnşallah bu olayı hayata geçiririz diyorum. Bu serginin amacı da budur. Bundan sonrada okaliptüs ağacıyla ilgili çalışmaları takip etmeye devam edeceğim” dedi.   

 

BAZILARI ÖCÜ GİBİ BAKIYOR BU AĞAÇLARA

Okaliptüs yağının çok pahalı bir ürün olduğunu hatırlatan Leyla Buhara; “dha önceleri bataklıkmış bulunduğumuz bölge. Bataklığı kurutmak için yıılar önce dikilmiş bu ağaçlar. Yani, bazıları öcü gibi bakıyor okaliptüs ağaçlarına. Neden araştırılması gereken bu olayı araştırmadan yanlış kararlar veriyoruz. Bu kararlardan dönülüp, okaliptüs ağacının günümüzde değerini anlayıp, Foça için bir ekonomik kazanım yolu olarak değerlendirilmesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Leyla Buhara’nın 30 Ekim 2022 Pazar gününe kadar sürecek fotoğraf sergisi her gün 09.00- 19.00 saatleri arasında gezilebilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI