“Savaş ve Barış" Budapeşte'de Göz Doldurdu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İstanbul Klasiklerle Buluşuyor repertuvarında yer verdiği oyunu “Savaş ve Barış”, Macaristan’da Avrupa’nın en büyük festivallerinden biri olan 11.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İstanbul Klasiklerle Buluşuyor repertuvarında yer verdiği oyunu “Savaş ve Barış”, Macaristan’da Avrupa’nın en büyük festivallerinden biri olan 11. MITEM Uluslararası Tiyatro Buluşması’nda seyircinin büyük beğenisini kazandı.
İBB Şehir Tiyatroları, açıklamış olduğu iki yıllık İstanbul Klasiklerle Buluşuyor repertuvarını yoğun ve titiz bir çalışmayla seyircisiyle buluşturdu. Açıklanan aylık biletler yarım saat gibi kısa bir sürede tükenirken, repertuvardaki oyunlar da hem seyircinin büyük beğenisini kazandı hem de ödül jürilerince olumlu değerlendirildi.
İstanbul Klasiklerle Buluşuyor repertuvarı, İstanbul gösterimlerinin ardından yurt dışında da seyirciyle buluşmaya devam ediyor. 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yılı nedeniyle Türkiye ve Macaristan’la karşılıklı olarak kutlanan kültür yılı kapsamında “Savaş ve Barış” Macar seyircisiyle bir araya geldi.
Macaristan’da Avrupa’nın en büyük festivallerinden biri olarak bilinen Budapeşte’de düzenlenen 11. MITEM Uluslararası Tiyatro Buluşması’ndan davet alan İBB Şehir Tiyatroları, Tolstoy’un ölümsüz eseri Savaş ve Barış’ın uyarlamasıyla festivale katıldı.
Oyunun gösterimine Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Emrah Özertem, Can Başak katıldılar.
Bir aylık bir program çerçevesinde seyircisine Dünya’nın farklı ülkelerinden oyunları seyretme imkânı sunan MITEM Festivali, oldukça kaliteli bir festival repertuvarı oluşturuyor. Savaş ve Barış, bu festivalde seyircinin yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılaştı. Eva Mahkovic’in uyarladığı, Aslı Önal’ın çevirdiği ve Aleksander Popovski’nin yönettiği Savaş ve Barış oyunumuz, günümüzden 150 yıl önce yazılmış bir romanı, gündemin değişmeyen maddesi olan savaşın gölgesinde yeniden yorumluyor.
Oyunun sonrasında Macaristan Devlet Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Attila Vidnyánszky, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’e plaket takdim etti.
Ayşegül İşsever teşekkür konuşmasında: “Aldığımız bütün ödülleri, böyle hatırlı hediyeleri koyduğumuz çok güzel bir yerimiz var. Hediyenizi diğer aldığımız hediyelerin de yer aldığı yönetim katımızdaki vitrinin en güzel yerine koyacağız” dedi.
Panelde “Savaş ve Barış” konuşuldu
Festival geleneği olarak gösterim sonrası seyircilerle tiyatro ekibi bir araya gelerek, bir moderatör eşliğinde panel yapılıyor. Düzenlenen panelde oyunun yönetmeni Aleksander Popovski başta olmak üzere seyirciler oyuncularımıza duygu ve düşüncelerini ifade ettiler. Sorularını sordular.
Aleksander Popovski panelde yaptığı konuşmasında:
“Bu kapsamlı bir roman. Savaş ve Barış. Romanı sahneye aktarırken bir yön belirlemem gerekiyordu. Savaş ve Barış birçok şeyi anlatıyor. Ben bir yön belirlemeliydim kendime. O çizgini ve yönü belirledikten sonra romanı okumuş herkesi memnun etmek imkânsız. Bazı okurlar eksik bulacak, bazıları beğenecekti. Her şeyi koymak imkânsızdı. Bu yüzden bir seçim yapmak zorundaydım. Ve bu yaptığım seçim, aslında romandan yola çıkarak benim belirlediğim bir çizgiydi. Ne yazık ki hangi çizgiyi seçersen seç, herkesi mutlu edemezsin. Ayrıca bir taraftan da baktığımızda Tolstoy tanrısal bir yazar. Hele Savaş ve Barış gibi bir eseri ben kim oluyorum ki bu önemli eserin bazı taraflarını alıp bazılarını almıyorum. Makedonya’dan Aleksander diye biri gelmiş ve Tolstoy’un koca eserinin belirli bölümlerini alarak bir şeyler yapıyor. Ben Tolstoy ile işbirliği yapmak istedim. Ona karşı durmak istemedim. Yazdığı eseri en anladığım şekliyle seçtiğim doğrultuda seyirciyle buluşturmak istedim” dedi.
Savaş ve Barış, turne kapsamında
Budapeşte’den Belgrad’a gidiyor
İBB Şehir Tiyatroları, ulusal ve uluslararası alanda kurumsal ilişkilerini karşılıklı işbirliği çerçevesinde kalıcı ve etkili bir şekilde yürütmek için vizyoner bir program takip ediyor. Bir yandan da dünyanın önemli festivalleriyle kurumsal ilişkiler kuruyor. Bu çerçevede ülkemizdeki yerel yönetim tiyatrolarıyla karşılıklı sahnesini paylaşırken, yurt dışından kurumsal tiyatroları da sahnesinde ağırlıyor. Yakın zamanda Yugoslav Drama Tiyatrosu’nun Kral Oidipus isimli oyunu, 22-23 Ocak 2024 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnemizde misafir edilmişti.
Bu davet ve sonrasında Savaş ve Barış oyunumuz, Budapeşte’den sonra, Belgrad’da turne programının ikinci ayağında sahnelenecek. Savaş ve Barış, 21 Nisan 2024 Pazar günü 19.00’da Yugoslav Drama Theatre’da sahnelenecek.
SAVAŞ VE BARIŞ
1805 ve 1820 arasında geçen, tarihsel bir anlatı özelliği de taşıyan “Savaş ve Barış” Napolyon’un 1812’de Rusya’yı işgalinin hemen öncesinde hayatları tümüyle değişen Rus aristokrasisini konu edinir. Bir yanda aşk ilişkileri, aile ve salon hayatını anlatılırken, savaş ve savaşın geri dönülemez yıkımı da devam etmektedir. Savaş ve Barış, birçok yönüyle bir tarih anlatısının özelliklerini taşırken, aynı zamanda yaşama, inançlara, insanın yaşama amacına dair felsefi düşünceleri barındıran, politik ve sosyolojik çıkarımların yer aldığı destansı bir eserdir. Savaş ve muharebelerin, Napolyon ve Kutuzov gibi tarihi şahsiyetlerin arka fonu oluşturduğu oyunda, aşk hikâyeleri, kişisel zaaflar, aile içi çatışmalar ve kayıplar toplumun genelinden oyundaki her bir karaktere kadar uzanan bir panorama oluşturur. Oyunda Ayşegül İşsever, Berfin Berber, Can Başak, Defne Gürmen Yüksel, Deran Özgen, Dilara Demirdüzen, Doğan Altınel, Ersin Bağcıoğlu, İlker Sami Kılıç, İpek Uğuz, Levent Üzümcü, Melisa Demirhan, Mesut Çırak, Murat Bavli, Mutlu Güney, Nevzat Sinan Taştan, Ogeday Erkut, Osman Kaba, Salih Şimşek, Sefa Turan, Taha Karakaş, Yağmur Topçu rol alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı